Solsidan och Skuggisdan

ZUT: UTANFÖRSKAPET – Kolla, det beror på hur man ser det!

1-12WEBLEDARE SocialPolitik nr 1 2012 Maria Wallin: 68 000 personer har varit arbetslösa i mer än två år. En kraftig ökning från nästan 28 000 i januari 2006. Fyra av fem arbetslösa under 24 år står utan a-kassa. En tredjedel i Sverige har en inkomst på under 15 000 i månaden. Exemplen är många. Har Solsidan ens en susning om hur det är att leva så?
SocialPolitik nr 1/2012 tar avstamp i det ekonomiska utanförskapet. Och i frågan: Var finns socialarbetarna i debatten?
Men också i rättsskandalen att tjejer som skär sig låses in på rättspsyk tillsammans med psykiskt sjuka dömda brottslingar. Ta fram en vårdform som kan möta och hjälpa de unga kvinnorna! Nu!
Vi synar pillerindustrin. Och funderar över varför antalet fångar tillåts öka, samtidigt som vi vet att fängelsestraff i sig ökar kriminaliteten.

Vi återvänder till London efter kravallerna: ”Samhället sviker de unga och polisen svartmålar”. Där litar ingen till statsmakten och väntar nya konfrontationer.
Vi väljer att visa på något helt annat: I Hammarkullen byggs musik i glädje och ger både ungar, föräldrar och hela stadsdelen kraft och fokus.
Vi lyfter också fram kraften i berättandet och hur det kan påverka brukarperspektivet inom socialt arbete.
Vi berättar om PowerUs, ett nytt internationellt nätverk för samarbete mellan brukarorganisationer och akademi.
Det är också grunden i Social aktion ett spännande Arvsfondsprojekt som inger hopp!

Peter och vargen Jag har ropat förut – det är icke desto mindre sant: Kulturministern vill se ”volontärer”, som hon väljer att kalla oss, vi som med krympande eller ingen lön alls arbetar med icke-kommersiell kultur. Det gäller inte minst tidskriftsbranschen. 2012 får SocialPolitik 64,7 procent i presstöd jämfört med 2007. Tryck och distribution kan dock inte utföras ideellt.
Det räcker inte att tycka att SocialPolitik är bra och viktig. Du måste visa det! Prenumerera! Hjälp oss värva nya läsare/prenumeranter! Bara så kan SocialPolitik överleva – som en envis loppa i överhetens vargapäls.
Ha en skön vår!

Maria Wallin
Beställ SocialPolitik nr 1 2012

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

1 Kommentar

  1. Thord Lange den 2 mar 2012 kl 11:10

    Två skäl till att socialarbetare är osynliga i debatten är som nummer ett, om man med socialarbetare menar tjänstemän i kommunal verksamhet är förklaringen att de helt enkelt inte orkar engagera sig i mer än sitt arbete p.g.a. arbetsbelastningen.
    Det andra är att det har blivit väldigt lågt i tak vilket innebär, var tyst eller sök nytt jobb.
    Frågan är hur länge det tar innan civilkuraget tar över.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021