Bostadsbidrag gör ingen skillnad!

Varför är det så omöjligt att istället införa ett extra barnbidrag till alla ensamstående föräldrar? Och varför har det i snart sexton år ansetts vara en omöjlighet att höja underhållsstödet ett stöd som höjdes med ynka 100 kronor för 13 år sedan och som ligger på endast 1 273 kronor?
Det skriver Sophia Lövgren, generalsekreterare i Sveriges Makalösa föräldrar, på Aftonbladets debattsida.

Bostadsbidraget har i många år varit kopplat till ett hot om återbetalningskrav. Vi i Sveriges Makalösa Föräldrar har mött en stor grupp medlemmar som säger att de alltid uppger en högre inkomst än vad de egentligen har, för att de ska vara säkra på att åtminstone inte behöva betala tillbaka något efter årets slut, skriver hon.

Cirka 60 000 ensamstående mammor uppges leva under låginkomstgränsen. Över 200 000 barn, cirka elva procent, uppges tillhöra kategorin ekonomiskt utsatta.

När vi pratar om denna grupp av barnfamilj pratar vi om att inte kunna köpa sig ordentliga vinterskor utan kanske behöva gå med trasiga skor eller de gamla höstskorna. Vi pratar om att inte kunna få nya glasögon, med en korrekt slipning, utan försöka hänga med i skolundervisningen och samtidigt se suddigt. Vi pratar om att kanske få gå en dag halvhungrig, eftersom matsäcken man fick med sig på skolutflykten inte innehöll tillräckligt mycket eller tillräckligt näringsrik mat.

Läs hela Sophia Lövgrens inlägg!

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021