Avskaffa barnfattigdomen!

 

LEDARE SocialPolitik nr 2/2011 av Maria Wallin: Samtidigt som regeringen lanserar sitt nästa jobbskatteavdrag, redigerar jag Tapio Salonens artikel om hur den för Sverige så skamliga barnfattigdomen kan elimineras (sid 6). Han har räknat ut att det skulle kosta statskassan 15 miljarder – att jämföra med de mellan 12 och 20 miljarder som det nya jobbskatteavdraget beräknats till. De barnhushåll som Salonen hittar under fattigdomsstrecket har blivit allt fler samtidigt som det stora flertalet fått ökade inkomster under senare år.

I vårt välmående land kan vi välja att inte låta var tionde barnfamilj ha så knapp ekonomi att barnen skiljer ut sig från sina kamrater för allt de inte kan få, inte kan göra eller bli delaktiga i. Vi vet sedan tidigare studier att det framför allt handlar om barn till ensamstående, nyanlända, utförsäkrade, arbetslösa.

Fundera vidare kring resonemangen i Jan Molins krönika kring globalt ökande orättvisor (sid 30). Med klara beröringspunkter med biståndsminister Gunilla Carlssons totala makeover av det svenska biståndet (sid 26).

Möt också Jenny Fjell (sid 38), som skapade nätverket Resurs: ”Regeringens förslag till förändrade sjukförsäkringsregler räcker inte!”

Som tur är händer en massa bra saker också, som boken om Marie-Claude (sid 16) och teater i nya miljöer (sid 44) och poesi som blommar av bara den – på nätet (sid 46). Sen finns ju biblioteken kvar som hjärtat i många ”resurssvaga” stadsdelar, eller…? (sid 10)

Missa inte heller Sveriges mesta utredare, Gerhard Larsson, som har lagt sprängstoff i missbruksutredningen: Sprututbyte, större förskrivning av Metadon och Subutex och modernare tabletter än Antabus. Ut med tvång och in med vårdgaranti och bättre bemötande (sid 32).

Även tidskrifter med inriktning på social välfärd och solidaritet har fått sänkta anslag. I SocialPolitiks fall med över en fjärdedel av utgivningsstödet.

Det räcker inte att tycka att SocialPolitik är bra och viktig. Du måste visa det. Prenumerera! Hjälp oss värva nya läsare/prenumeranter! Och ha en skön sommar!
Maria Wallin

Beställ SocialPolitik nr 2/2011


 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021