Vad är normalt?

 

LEDARE: Mellan 1,5 till två miljarder pensionspengar har AP-fonderna investerat i ett amerikanskt oljebolag – med en skitig hantering i Amazonas på sitt samvete. Ödelagd djungel och utdöda folk (sid 42). AP-fondernas etikråd ”avvaktar”. Normal svensk riskhantering för kapitaltillväxt?

Vad är normalt i arbetslivet? I skolan. Vad bör man prestera? Orka? Och om man inte passar in i normen? Är det individen som är ”fel” eller bör något förändras runtomkring? Ska vi ha skyddsnät som omfattar alla? Strukturer som bär, där jag bidrar när jag kan och får ta emot när jag behöver. Eller ska man kvalificera sig för att få vara med? Kraven trappas upp? Inneslutning eller uteslutning.
SocialPolitik nr 3/2010 fokuserar på skolan som sorterar bort elever som inte passar in. Eller håller samman, skapar kontinuitet, växande och utveckling. Om skolan som en skyddsfaktor. Inte minst för omhändertagna barn.

Är det normalt att bo kvar i sin villa eller våning när barnen flyttat och maken är borta? Eller leva grånande singelliv med bara Facebook i väntan på hemtjänsten? Nej! Det normala är att lämna plats åt yngre. Kanske tidigt flytta till kollektivhus för att ha kul ihop med andra, långt innan rollatorberoendet inträder. Som till ”ett hus fullt av kärlek” (sid 6).
Men även för andra kan gemensamhetsboende behöva bli det ”normala”. Vart fjärde barn i Sverige lever med ensamstående föräldrar, inte sällan utan syskon. Barn mår bra av att tampas med flera barn och vuxna, av måltider med flera och aktiviteter som inte går via en dataskärm.
Det är stora hus som ska projekteras och byggas för att bli lämpliga gemensamhetsboenden. Det handlar om samhällsplanering som ställer nya krav på politiker, stadsplanerare och byggherrar. Våga tänka nytt för en ny tid!

Tack för att du prenumererar! Läs mer om hotet mot kulturtidskrifterna och den fria och fördjupande samhällsdebatten på sid 50 och på www.socialpolitik.com.

Ha en skön höst!

Maria Wallin
redaktör


image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021