Samhällsdebatten utarmas

Kulturtidskrifter kommer att försvinna och samhällsdebatten utarmas när regeringen ändrar stödformerna. Läs hela Maria Wallins svar till DN:

– Stor tung sorg är ju det man känner. Förstår inte hur SocialPolitik och alla andra samhällstidskrifter ska kunna leva vidare nu.

Har dock väntat i fyra år på att bli tystad! Men att man slår till ett valår!? Och fastställer beslutet precis i slutspurten!

Att Makten gav utgivningsstöd till sina kritiker var den svenska demokratins signum. Något våra journalistkollegor från Ryssland och övriga Östeuropa alltid häpnade över. (Under många år hade Institutet för fortbildning av journalister, FOJO, kurser för journalister från Öst och Centraleuropa – innan vår biståndsminister bestämde att SIDA-pengar inte skulle gå till att även värna den demokratiska samhällsutvecklingen alldeles inpå våra knutar. Men det är en annan debatt.)

I Sverige har vi tidigare varit överens om att det inte ska vara pengar som bestämmer vem som kan komma till tals i medierna. Även om den borgerliga pressen altid haft starkast ställning, har vi ansett det viktigt att allas åsikter kan hävda sig. Inte bara den kommersiellt gångbara samhällsdebatten, den som skapar stora rubriker och säljer lösnummer eller vinner racet om tittarsiffror. Ett samhällsbygge är viktigare än så. Också en debatt som belyser alla olika vinklar och ger utrymme åt även de missgynnades röster. Det spelar ingen roll om den blir högljudd och spretig, alla beslut och all samhällsverksamhet blir bättre av att genomlysas.

Detta har varit vår gemensamma inställning – tidigare.

I ett medielandskap där produktionstakten ökat intill fabrikstillverkning och resurserna minskat överlag, där är den specialkunniga journalistiken ännu viktigare. Det är vi som ska lyfta in sådant som kommer bort i det slimmade mediebruset – där väldigt mycket av samma sak, samma fakta och siffror och samma personer och uttalanden kommer om och om igen. Tystnar vi smalnar debatten av, men framför allt blir den ännu grundare. Och vad händer med demokratin då!?

En demokrati kräver insatta och pålästa medborgare som känner sitt samhälle på djupet.

SocialPolitik är en partipolistiskt och fackligt oberoende tidskrift med uppdrag att lyfta in underifrånperspektivet i vårt gemensamma samtal. Att berätta hur folk har det, inte bara som öden, eller stories i ett medialt flöde – utan satt i sitt sammanhang. Visa de strukturer som skapar utanförskap och utsatthet. Men det klart, det kräver ju mycket med av Makten. Att se helheten, även runt de grupper som inte kommer att rösta på dem i nästa val.

Det kräver också en intresserad medelklass som tar ansvar för mer än sitt eget jobbskatteavdrag (vi fick mer än 70 MILJARDER 2009 att sätta sprätt på!).

Det kräver en medelklass som inte bara identifierar sig ”upppåt” utan kan känna soladaritet med mera missgynnade grupper. Men har man just shoppat runt en hel dag har man kanske inte ork att bry sig om att ett 30-tal samhällstidskrifterna inte kan fortsätta sin utgivning? Det finns ju heminredningstidningar, trädgårdsdito och massor av matlagningspublikationer som klarar sig på egen hand (inte minst på grund av alla betalda annonser för produkter man kan förvärva och fixa tack vare ROT- och jobbskatteavdrag).

Jag vill inte vara konspiratiorisk. Men på samma sätt som socialdemokratin tappat mark för att man hade för lågt i tak i samhällsdebatten. På samma sätt har borgerligheten nu lyckats snäva till utrymmet för radikala tankar. Att dra in utgivningsmöjligheter för en lång rad samhällskritiska publikationer är bara ett led i att lättare kunna tygla debatten om samhällsutvecklingen. Och skapa det samhälle man vill ha.

Några av oss ser och upprörs över ökande klyftor, där välgörenhet och ideellt arbete ska ta hand om det och dem som faller utanför, samtidigt som eliten blir alltmer välmående.

Men om detta har vi redan skrivit i SocialPolitik. Passa på så länge den finns!

Maria Wallin, redaktör SocialPolitik

efter regeringsbeslutet den 1 juli 2010

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

6 Kommentarer

 1. Ragata den 16 jul 2010 kl 10:54

  Bra skrivet – hoppas många, många läser din artikel (och Socialpolitik!). Makten över medierna är såååå viktig, vi måste hjälpas åt att bevara det som fungerar som det ska i medie-världen, det är ju allt för lite alternativa röster som det är… 🙂 2. Stefan Wahlberg den 10 jul 2010 kl 01:37

  Jag håller helt med Maria Wallin i hennes kommentar och inlaga ang. ett nyligen fattat regeringsbeslut om ett väsentligt minskat stöd till viktiga och oumbärliga kulturtidskrifter. Det handlar om en kulturskymning och det är högst väsentligt att vi som värnar om en mångsidig samhällsdebatt, där alla röster kan komma til tals, protesterar emot detta för demokratin mycket olyckliga beslut.Ett beslut som väsentligt minskar medborgarnas möjligheter att kunna påverka samhällsutvecklingen. Det gäller nu för oss att finna lämpliga fora för våra protester och snarast möjligt försöka få till stånd en förändring. En förändring som möjliggör en fortsatt utgivning av samhällskritiska och samhällskonstruktiva tidskrifter och opinionsyttringar i övrigt. Till dessa tidskrifter hör tveklöst tidskriften Socialpolitik, som väsentligt har berikat och berikar den socialpolitiska debatten. Därmed utgör denna tidskrift ett mycket viktigt forum. Personligen är jag tacksam för råd om hur vi – som jag tror är väldigt många-bäst kan gå tillväga. Det är viktigt att handla nu om vi inte skall falla in i en ”tystnadens kultur”!

  Stockholm den 9 juli 2009
  Stefan Wahlberg 3. Karin Sjöberg den 9 jul 2010 kl 10:24

  Tack för informationen. Det var en viktig information att få. 4. Bitte Lundborg den 9 jul 2010 kl 09:29

  Vilket fattigdomsbevis att det officiella Sverige inte kan stödja samhällspolitisk debatt!
  Det är en skam att en viktig tidning – med prisbelönad redaktör! – inte kan fortsätta ges ut.
  Hur och var ska nu samhällsfrågor i Sverige och annorstädes belysas och analyseras? 5. Marcus Berglund den 7 jul 2010 kl 17:20

  Bra skrivet! Det är en skandal. Bor i Ecuador men får hela tiden rapporter från vänner om hur vårt samhälle blir allt kallare och hårdare (även om detta varit en trend ända sedan 90–talskrisen)…även i folks medvetanden. Hur vi ser på samhällsbygget. För den borgerliga politiken vill ju inte bygga något samhälle. Deras politik leds inte av några visioner. Det är en slags pragmatisk och populistisk anti-ideologi, anti-politik. Då är det lätt att debattera för ”plånboksfrågor” etc. Visa hur ”undersköterskan Britta” (”Nya” Moderaternas motsvarighet till ”Joe the plumber”?) får några hundralappar extra i månaden. Svårare är att visa på hur privatiserade offentliga tjänster, dyrare a-kassa m.m. gör allt annat dyrare och ökar klyftorna med allt detta innebär. Men den diskussionen måste tas. En motvikt till den borgerligt styrda pressen är då livsviktig för att uppnå en balanserad debatt. Återigen, viktigt inlägg och bra skrivet! Hoppas kultur- och samhällsmagasinen kan gå ihop och ställa Alliansen mot väggen för det här inför valet. 6. Inger Jalakas den 7 jul 2010 kl 13:31

  Vad kan jag säga mer än: Det är för jävligt!Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021