Lyft in klyftorna i valdebatten!

 

1 Etta 6 majLedaren i SocialPolitik nr 2/2010

Lyft in klyftorna i valet!

Fyra av fem arbetslösa ungdomar får ingen a-kassa. Trots att de uppfyller arbetsförmedlingens alla krav. 132 000 unga mellan 18 och 24 år i snitt per månad. Trösklarna in i trygghetssystemen har höjts. Unga – och nyanlända utrikes födda – släpps inte in. Idag hamnar nästan varannan arbetssökande utanför. Tapio Salonens nya jämförelser, sid 6, visar hur hela arbetslöshetsförsäkringen klappat ihop. Är det så vi vill ha det?
Ekonomi och social position bestämmer i hög grad hälsa och livslängd. Med stora och växande sociala skillnader i hälsa, sid 18. Sverige är det land i Europa där skillnaderna bland kvinnor ökar snabbast. Vill vi ha det så?
Lågavlönade kvinnor mår uselt. Samt är de som oftast är ensamstående med barn. Vart fjärde barn till ensamstående växer upp i fattigdom, sid 22. Och fattigdomen ökar bland enförälderfamiljerna, som halkat efter kärnfamiljen med 94 000 kronor per år! Med en inkomst att göra jobbskatteavdrag på. Tusentals barn och föräldrar som Anders Borg vände ryggen i vårpropositionen. Vill vi ha det så?
Klyftorna ökar, fattigdomen, ohälsan. In med de ökande klyftorna i valdebatten! Och finn ditt eget svar på frågan: Är det så här vi vill ha det?
30 år i den svenska grundskolan: ”Resurser, kontinuitet och fler vuxna. Det finns ingen annan väg att ge barn framtidstro”. Möt rektor Annika Malmryd, sid 12.
Möt också Gunnar Engström, sid 36. Värme och generositet är det han tror på efter fem decennier inom kriminalvården. Och Elaine Hansson, sid 26, ett ”typiskt ärende” eller en unik människa? Julia och Anna, sid 32, om kamrater som ett stöd mot fördomar. Och Jan Boström, sid 44, frivillig följeslagare på ockuperade Västbanken: ”Om människor bara visste skulle inte det här vansinnet fortsätta!”
Fortsätt prenumerera och säkra en oberoende utgivning av SocialPolitik ”unik genom sin förmåga att kritiskt, uppkäftigt och konsekvent granska och debattera aktuella och angelägna samhällsfrågor. En betydelsefull tidskrift som sticker ut i en alltmer likriktad mediadebatt” (sid 25). Ha en underbar sommar!

Maria Wallin

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021