Det hänger på polisen

 

Child abuse I SocialPolitik nr 1 besöker vi Angeles City på Filippinerna. Tummelplats för sexturism från världens alla hörn, ”billigare än Thailand” som en svensk ung man säger i reportaget. Fokus är på socialarbetarnas räddningsaktioner för att hämta minderåriga ur sexträsket. Och  på hjälpen barnen får att bli barn igen, bearbeta trauman, få gå i skola och få hopp om en framtid.

För tvärt emot vad vi med koloniala glasögon gärna föreställer oss, tycker inte lokalbefolkningen det är okej att köpa och sälja barn inom sexindustrin. Och ska vi – äntligen – börja ta ansvar för de brott våra landsmän begår mot barn i andra länder, måste vi kunna lita på att svensk polis och åklagare följer den svenska lagen. Det vill säga utreder och lagför svenskar som begår sexuella övergrepp mot barn – även utomlands.

Att Rikskriminalpolisen har fem heltidsanställda som jobbar med bevisföring mot i nuläget 40-talet misstänkta pedofiler i Sydasien låter som en islossning. Förvisso ”toppen av ett isberg”, som kriminalinspektör Pearly Hadziomerovic sa i Ekot. Men dock.

För alltför länge har inget hänt. Den svenska lagen har gett polis och åklagare redskap ända sen 60-talet att lagföra misstänkta pedofiler utomlands. Men som professor Christian Diesen visade i en kartläggning förra året har sexköparna i praktiken kunnat räkna med straffrihet. Förhoppningsvis är det slut med det nu!

SocialPolitik nr 1 utkommer alltid på internationella kvinnodagen den 8 mars. Tyngdpunkten är – ännu mer än annars – på maktstrukturer och jämställdhet. Om ojämlika villkor i sjukförsäkringen, om våld mot kvinnor som inte uppmärksammas så snart det handlar om funktionshindrade kvinnor – och även äldre för övrigt.

Men vi lyfter också fram två unga tjejer, Thérese, som startat Maskrosbarn, och AnnaMaria. Trots tuffa förutsättningar har de skaffat sig bra och innehållsrika liv.

Dessutom ber jag dig läsa min krönika på nästa sida, om ett urholkat kulturbegrepp med bekymmersamma konsekvenser. Samt påminner om att din prenumeration är viktigare än någonsin!

Och önskar dig en skön vår!
Maria Wallin

Reportaget från Angeles City, Filippinerna, med text av Martin Schibbye till Jonas Gratzers fantastiska bilder.

Beställ Socialpolitik nr 1/10.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021