Diskriminerade inom EU

Romer och personer med afrikanskt ursprung är de grupper inom EU som oftast utsätts för diskriminering i vardagslivet. Det visar EU:s byrå för mänskliga rättigheter i en ny undersökning.

82% av personer som diskriminerats har inte gjort någon anmälan. Många känner inte till sina rättigheter, t ex vet inte 59% av tillfrågade muslimer att det finns lagar som förbjuder diskriminering i arbetslivet. I Sverige intervjuades personer med somaliskt och irakiskt ursprung. 33% av somalierna och 10% av irakierna i Sverige har upplevt sig diskriminerade det senaste året.

”EU-MIDIS”, som undersökningen kallas, är den största EU-omfattande studien i sitt slag. Intervjuerna gjordes 2008 och gäller händelser de föregående tolv månaderna. Här rapporteras om invandrares och etniska minoritetsgruppers upplevelser av diskriminering och trakasserier i vardagen – t.ex. när det gäller bostad, arbete, handla i affärer eller att gå på restaurang.

Läs mera om undersökningen här.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021