Åldersdiskriminering i bröstcancervården

Kvinnor över 65 år erbjuds mer sällan strålbehandling, cytostatikabehandling och bröstbevarande kirurgi. Förklaringen beror inte på skillnader i tumörer, snarare på bristen på relevant kunskap och åldersdiskriminering, hävdar Cancerfonden.
En svensk studie visar att 86 procent av kvinnor i åldern 50-69 år överlever sin bröstcancer, men bara 64 procent av kvinnor i åldern 75-79 år. Om de äldre patienterna behandlats på samma sätt som de yngre hade 34 procent fler överlevt, visar resultaten.
– Alla människor har rätt till en likvärdig vård, oavsett ålder, säger Ursula Tengelin, Cancerfondens generalsekreterare. Det handlar om någons mamma, mormor, farmor, fru eller sambo som inte får samma chans till bot.

Läs mer på Cancerfondens hemsida.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021