Okunskap om kognitiva hjälpmedel

Politiker, beslutsfattare och chefer inom socialförvaltningen har vaga kunskaper om hjälpmedel för personer med psykisk funktionsnedsättning.
74 procent av våra politiska beslutsfattare har begränsad kunskap om kognitiva hjälpmedel och hela 33 procent, alltså mer än en tredjedel av våra politiker känner inte alls till kognitiva hjälpmedel. Detsamma gäller för 13 procent av cheferna inom socialförvaltningen.
Det visar en undersökning som Hjälpmedelsinstitutet har låtit NovusOpinion göra inom ramen för projektet Hjälpmedel i fokus – för personer med psykisk funktionsnedsättning.
Trots att bra och fungerande hjälpmedel finns som ökar gruppens livskvalitét och delaktighet i samhället, är det i nuläget få som får tillgång till dem. En av anledningarna anser Hjälpmedelsinstitutet är denna okunskap.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

1 Kommentar

  1. Malin Widerlöv den 12 sep 2009 kl 13:39

    Detta är verkligen sant! Jag undrar om det finns någon forskning eller annan utredning som kan visa att det finns ekonomiska värden att vinna, förutom den ökning av livskvalitet man själv kan uppleva när självständighet och återvunna förmågor ökar i och med rätt hjälpmedel? Och även om ett hjälpmedel finns kan du bli nekad att få det om det är avsett för en annan typ av funktionshinder, men skulle hjälpa även för fler patientgrupper. Allt detta på grund av bristande kunskap och förståelse för psykiska funktionshinder! Bra att detta uppmärksammas.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021