Ledare nr 1 /09

Placerade barn far illa

Återigen ställs vi inför plågsamma fakta:
Vart tredje HVB, hem för vård och boende för omhändertagna barn och unga, brister i säkerhet. På en stor del av hemmen är risken stor för övergrepp! Var tredje HVB uppfyller inte heller kriterierna för barnens delaktighet i placeringen och den egna behandlingen.
Anmärkningsvärt är också att det är första gången som en nationell tillsyn genomförs på samma sätt över hela landet med gemensamma bedömningsinstrument!

Före jul redovisade länsstyrelserna 128 tillsyn av placeringar av barn i familjehem över hela landet. Lagen säger att socialtjänsten måste göra regelbundna och oanmälda besök. Och tala med barnen i enrum. Tillsynen visar att lagen inte följs. Att det är ”mycket vanligt” att kommuner inte genomför de här besöken. Att även mycket små barn placeras utan att uppföljning sker. Alls! 
Som om detta inte räckte, är det också vanligt att familjehemmen inte är ordentligt utredda!
Många kommuner har satsat på öppenvård på hemmaplan. Och försummat sina placeringar. Men det omhändertas precis lika många barn som före öppenvården prioriterades. Ja, faktiskt flera!

Det är fullkomligt obegripligt hur barn och unga kan omhändertas – frivilligt eller med tvång, för att deras hemmiljö inte fungerar, eller för att de själva behöver extra stöd och hjälp – och placeras i familjehem eller på HVB, utan att samhället stöttar, kontrollerar och står för kontinuitet mellan ursprung och placering. 
Inför höga böter för kommuner som bryter mot lagen! Och för länsstyrelser som inte regelbundet synar samtliga socialtjänster.

Det finns värden att försvara. Rättigheter att strida för. Människor att se och bejaka. Det kommer SocialPolitik att fortsätta med.
Vi får ofta beröm för att vi gör en bra tidning. Det värmer, men går inte att betala tryckeriet eller Posten med. Stöd en oberoende socialjournalistik!
Prenumerera!

Maria Wallin
8 mars 2009 


image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021