Ersättningen till barn som for illa ett sår som inte läker

Vad hände med de 54 procent som fick avslag på sina ansökningar till Ersättningsnämnden? Det undrar Nya föreningen Samhällets styvbarn i en debattartikel i GP. De vill uppmärksamma den nya regeringen på att det här fortfarande är en fråga som plågar många. En fråga som trots en lång process inte fick ett lyckligt slut.

SocialPolitik har i en omfattande artikelserie beskrivit den långa, och invecklade processen med vanvårdsutredning, upprättelseutredning, officiell upprättelseceremoni med högtidliga löften inför framtiden och Ersättningsnämnd. Det har vi gjort för att processen ska finnas dokumenterad. Den nyvalda riksdagsledamot och regeringsföreträdare som vill veta vad som hände kan läsa på här.

Ersättningsnämnden behandlade 5 000 ansökningar från före detta fosterbarn och barnhemsbarn som varit placerade i samhällets vård mellan 1920 och 1980. Bara 46 procent ansågs ha varit utsatta för så allvarlig vanvård att de var berättigade till ersättningen på 250 000 kronor. Trots att en avsatt budget fanns. En internationellt sett oerhört låg siffra som upprört utländska forskare. Sedan ansågs frågan vara avklarad från statens sida, nämnden lades ner 2016 och locket på för fortsatt diskussion. Men såret har inte läkt.

Hur barnen har det när samhället tagit på sig rollen som förälder är en fråga som vi på tidskriften SocialPolitik rapporterat om år ut och år in.

Roland Utbult, som är riksdagsledamot för KD har också ett långvarigt engagemang och har så sent som i november 2018 lagt en motion om att en kommun bör vara skadeståndsansvarig när ett barn eller en ungdom som omhändertagits av sociala myndigheter drabbas av vanvård eller andra övergrepp.

Anna Fredriksson

2 Kommentarer

  1. Anna Karlsson den 28 jan 2019 kl 18:50

    Nästan det värsta i kråksången är att de flesta i den stora allmänheten går runt och tror att frågan är löst och att sökanden fått sin ersättning. På det viset så lyckades dåvarande regering med genomslagskraft till allmänhet vid ceremonin i Stockholm.  2. Mona den 22 jan 2019 kl 15:19

    Hejja Social Politik och Roland Utbult!! Så bra att ni fortsätter med frågeställningen och inte låter den självdö, som våra politiker vill och Utbult som kommit med ett förslag som kan förbättra många barns vardag idag på 2000 talet.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

SOCIALPOLITIK NR 1 2018

Send this to a friend