Afghanistan – krig utan slut?

Ett gripande reportage om Afghanistan. De bägge journalisterna Carsten Jensen och Anders Hammer har bevakat kriget i Afghanistan under lång tid och förmår beskriva det åskådligt. Texterna förstärks av Hammers inträngande bilder.

Reportaget hamrar fast hur misslyckad NATO:s och Sveriges kamp mot talibanerna varit. Alla miljarderna dollar som väst lagt ner på att besegra talibanerna har varit kontraproduktiva. Afghanistan har bombats tillbaka till stenåldern, kvinnoförtrycket har ökat och den patriarkala strukturen förstärkts.

I maktkampen mellan en fullständigt korrumperad regim, diverse krigsherrar och knarkbaroner framstår talibanerna trots sin reaktionära fanatism och gammaltestamentliga grymhet ändå som de som har någon form av moral.

Ensamma ungdomars enda överlevnadschans är att ansluta sig till någon av de stridande grupperna. Det vill säga bli soldater.

Ändå ger Jensens och Hammers nyanserade reportage en strimma av hopp. Utbildningsnivån har stigit något bland yngre män. Det finns kvinnor som engagerat strider för sina rättigheter. Jensen och Hammer tror att när den äldre generationen av analfabetiska män, vars enda erfarenhet är krig, dör ut så kan en förändring ske. Men den måste komma inifrån.

Boken borde läsas av alla som är intresserade av världens utveckling men särskilt av dem som haft ansvar för vår medverkan i kriget.

Jan Molin

Kriget som inte har något slut
Carsten Jensen och Anders Hammer
Albert Bonniers förlag

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

SOCIALPOLITIK NR 2 2019

Send this to a friend