Samma kvinnoförtryck sedan antiken

Mary Bead är expert på antikens historia. Hon visar hur det västerländska samhället i tusentals år haft som måtto ”kvinnan tige i församlingen”.
Ända sedan de gamla grekerna är det offentliga samtalet/diskussionerna/debatterna till för män. För snart 3 000 år sen förvisar den unge Telemachos i Homeros Odysséen sin kloka livserfarna mor Penelope till sin slända och vävstol. ”Att tala tillkommer männen.”

Beard visar hur kvinnor systematiskt har tystats ända in i våra dagar. Med förbluffande likartade metoder. Med exempel och bilder ur dagsfärsk politik i Beards hemland England och i USA visar hon hur föreställningarna om män med makt är mallen i offentligheten, och kvinnor ofta utsatta undantag. Och hur män kommer undan, där kvinnor åker dit – som i Sverige – på en ”toblerone-fråga”.

Beards hävdar att kvinnor inte på ett enkelt sätt kan passa in i en struktur som redan är kodad som manlig. Själva strukturen måste förändras. Att medvetandegöra och klart påvisa dessa strukturer är ett första steg.

Boken är ett utmärkt komplement till Guds olydiga revben av Gunilla Thorgren, som fokuserar på Bibelns och kristendomens makt över kvinnor och kvinnors röster. Thorgren hänvisar till att tystnadskulturen har rötter ända in i antiken. Kvinnor & makt fokuserar på dessa rötter.

Text: Maria Wallin

Kvinnor & makt
Ett manifest
Mary Beard
Norstedts

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021