Filosoferande med spänning från Tornedalen

Koka björn, Mikael Niemi, Piratförlaget

En riktig skröna från Tornedalen i mitten av 1800-talet, med finska, samiska, lite latin och herrarnas svenska språk. En hyllning till bokstäver och böcker, till naturvetenskap, särskilt botaniken – inte långt efter Linnés stora kartläggningar.

Om det stora vilda Norrland, som män, alltid män, kom för att utföra hjältedåd i, utforska, utvinna – för att sedan vända söderut igen.

Om väckelseprästen Lars Levi Lestadius mitt bland sina församlingsbors fattigdom, sjukdomar, svält – och spritmissbruk; den djävulens eld, som Lestadius försökte bekämpa med sin väckelse.

På en av sina vandringar hittar han samepojken Jussi som ett bylte i diket. Han tar honom med hem och skriver in honom i sin stora bok över födda och döda. Jussi blir hans samtalspartner och lärljunge.

En filosoferande spänningsroman om livet, tron, mord och hämnd. Men en männens bok, de är tydligt utmejslade och vi missar konturerna på viktiga kvinnor, särskilt en. Det gör slutet lite ofärdigt. Mycket annat är desto mera fulländat.

Maria Wallin

Postad i ,

Lämna en kommentar

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

SOCIALPOLITIK NR 2 2017

Send this to a friend