1947 – världshistorien som poesi

Till minne av de 70 år som passerat ger Natur & Kultur ut en specialutgåva av Elisabeth Åsbrinks 1947. Illustrerad med fotografier från tidens stora händelser och stora personligheter: Simone de Beauvoir, Mahatma Gandhi och Eleanor Roosevelt bland andra. Bilder ur Elisabeth Åsbrinks privata släktalbum – på farföräldrarna som mördades under Förintelsen och hennes pappa som till slut hamnade i Sverige.

Världshistorien som poesi, i ett sökande språk, precist och öppet. Fragmentariskt och tidsbundet tar vi del av händelser på olika platser månad för månad under hela 1947. Så som vi fortlöpande möter nyhetsjournalistiken, i korta bilder. Men här fördjupad av smärta över det som hänt, av kunskap om det som kom att följa senare. Och i sorg. Återhållen sorg som inte växer till fördömande vrede, utan konstaterande. Såhär var det, såhär kom det att bli. ”Sorgen över våldet, skammen över våldet, sorgen över skammen.”

Tiden som en ”taggtråd” av politisk kamp, rörelser, ideologier, olika betydelsefulla personer och personer i betydelsefulla livsskeden. Två parallella spår är kampen mot demokratin från nazister/fascister i väst som byggde nya nätverk redan då. Och Muslimska brödraskapet som grundades 1947 och dammade av det tusenåriga begreppet jihad och laddade det med martyrdöden som något hedervärt.

Men här finns också Elisabeth Åsbrinks egen judiska familjebakgrund på pappans sida. ”Minnena sipprar ner genom generationerna. Stalaktiter av saknad.”

Maria Wallin 

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

SOCIALPOLITIK NR 1 2018

Send this to a friend