Den befriade familjen – från kvinnans utgångspunkt

den befriade familjen av Josefin Olevik (Weyler förlag) är en personlig berättelse om författarens beslut att som ensamstående åka till Danmark, inseminera sig och bilda familj utan inblandning av en biologisk pappa till barnet. Josefin Oleviks egna reflektioner varvas med fakta, intervjuer och referenser till andra tänkare och författare vilket lyfter historien och gör den intressant och läsvärd för alla som bättre vill förstå dagens debatt om barn, familj och konstgjord befruktning.

Det är ett välskrivet och hederligt journalistiskt arbete som presenteras och jag skulle gärna se att Josefin Olevik arbetade vidare med frågorna. Utgångspunkten i den här boken är kvinnans, hon som föder barn på 2000-talet. Barnperspektivet och samhällsperspektivet är begränsat, som om vi fortfarande levde i barnets århundrade och samhället vore klasslöst, styrt av staten. Så ger boken också en bild av dagens tänkande som fritt och normbrytande och avskaffandet av anonymitetsskyddet 1917 som något drabbande ont. Så enkelt är det inte. I mer än 100 år hade både mödrar och fäder rätt att vara anonyma, men som Marie Lindstedt Cronberg visat i sin forskning gagnade det framförallt männen – på kvinnornas och barnens bekostnad.

Åse Lo Skarsgård

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021