Den befriade familjen – från kvinnans utgångspunkt

den befriade familjen av Josefin Olevik (Weyler förlag) är en personlig berättelse om författarens beslut att som ensamstående åka till Danmark, inseminera sig och bilda familj utan inblandning av en biologisk pappa till barnet. Josefin Oleviks egna reflektioner varvas med fakta, intervjuer och referenser till andra tänkare och författare vilket lyfter historien och gör den intressant och läsvärd för alla som bättre vill förstå dagens debatt om barn, familj och konstgjord befruktning.

Det är ett välskrivet och hederligt journalistiskt arbete som presenteras och jag skulle gärna se att Josefin Olevik arbetade vidare med frågorna. Utgångspunkten i den här boken är kvinnans, hon som föder barn på 2000-talet. Barnperspektivet och samhällsperspektivet är begränsat, som om vi fortfarande levde i barnets århundrade och samhället vore klasslöst, styrt av staten. Så ger boken också en bild av dagens tänkande som fritt och normbrytande och avskaffandet av anonymitetsskyddet 1917 som något drabbande ont. Så enkelt är det inte. I mer än 100 år hade både mödrar och fäder rätt att vara anonyma, men som Marie Lindstedt Cronberg visat i sin forskning gagnade det framförallt männen – på kvinnornas och barnens bekostnad.

Åse Lo Skarsgård

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

SOCIALPOLITIK NR 1 2018

Send this to a friend