Läsarreaktion: För inte myter om AA vidare

Det är med både sorg och irritation jag läser artikeln om ”Möten mot missbruk” i nr 3/2015 av Social Politik. Jättebra att ni skriver om LifeRing, som är en metod som har funnits i ett antal år (inte helt ny som ni påstår ) men som aldrig riktigt fått luft under vingarna. Men texten handlar väldigt mycket om vad LifeRing inte är, i en konstlad polemik mot AA-rörelsen. Just AA har som en grundregel att aldrig ta ställning mot eller för någon annan organisation. Ni fortsätter också sprida myten att AA skulle vara en religiös organisation. AA är ingen religiös organisation! Jag har själv hållit mig nykter och drogfri i 11 år med hjälp av tolvstegsmetoden. Innan dess försökte jag sluta miljoner gånger, men varje gång misslyckades jag. Jag hade inte kraft nog att stå emot den enormt starka inverkan som alkohol och droger hade på mig. När jag kom till tolvstegsrörelsen förstod jag att jag inte var ensam om detta. Jag behövde en kraft starkare än mig själv. Och den högre kraften fick jag välja själv. Idag är mitt liv förändrat. Jag är inget helgon men jag strävar efter en inre utveckling. Vissa kallar det andlighet andra kallar det personlig utveckling. Tyvärr är det många som förväxlar detta med religion. Inom AA finns det ett talesätt – ”Religion är för människor som tror på helvetet. Andlighet är för människor som redan har varit där.”

Idag jobbar jag som alkohol- och drogterapeut. Ibland händer det att jag informerar om att LifeRing finns, mestadels frågar mina patienter om var tolvstegsmöten finns. Jag skulle aldrig ställa dem mot varandra.

Peter, alkoholist och narkoman

Redaktionen svarar: Tack Peter för att du delar med dig av dina reaktioner. Var och måste få bli salig på sin fason, det finns ingen universalmetod som passar alla. Ju fler som kan bli hjälpta till ett drogfritt liv desto bättre. Vi tar till oss din kritik att vi jämförde LifeRing för mycket med AA i texten. Det har sin bakgrund i att LifeRing bildades just som en motreaktion mot AA. I flera fall har Kriminalvården i USA tilldömts böter då man endast erbjudit stöd genom AA som setts som religiöst. Skillnaden mellan religion och andlighet kan säkert vara flytande, men när Gud och bön nämns i sex av de tolv stegen är det nog ofrånkomligt att många uppfattar metoden som religiös.

 

Här kan du läsa ursprungsartikeln.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021