Säkerhet istället för socialt engagemang

Stadsplanering och samhällsbygge fokuseras allt mer på att stänga in och övervaka medborgarna. Hellre än att förebygga problem genom lokal gemenskap och socialt arbete.

I 1800-talets Paris lät baron Haussmann riva över 20 000 gamla hus och trånga gränder och invånarna förpassades till periferin. Istället anlades de breda boulevarder som idag kännetecknar den franska huvudstaden. Haussmanns värv kan tjäna som exempel på dagens omvandling av stadskärnor, där mindre bemedlade invånare förpassas ut till förorterna medan innerstäderna övertas av människor med pengar.

Det menade kulturjournalisten Mattias Hagberg när han höll föredrag under tidskriftsveckan på Stadsbiblioteket i Göteborg. Sociala problem åtgärdas genom övervakning och polisiära insatser, inte genom förebyggande arbete. Samtidigt byggs nya exklusiva bostadsområden på lagom avstånd från staden, som också är övervakade och inhägnade för att de boende ska känna sig trygga.

Mattias Hagberg, i samarbete med Socialpolitik, är en av de skribenter som fått Västra Götalandregionens essästöd för att kunna fördjupa sig i ett angeläget ämne och hans artikel kommer att publiceras i nr 1 2016.

Läs också: Bostad endast för rika

 

 

Postad i

Lämna en kommentar

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

SOCIALPOLITIK NR 2 2017

Send this to a friend