Idrott för alla?

Att tvätta sin smutsiga byk är namnet på Riksidrottsmuséets nyöppnade utställning som vill sätta strålkastarljuset på hur det är att vara HBTQ-idrottare. Är alla välkomna och lika mycket värda inom idrottsrörelsen? Det är frågor som utställningen vill uppmuntra idrottsföreningar och skolelever att diskutera. Att tvätta sin smutsiga byk har tidigare varit på turné i S:t Petersburg i Ryssland, Skopje i Makedonien och Pristina i Kosovo.

-Det är platser där förtrycket är stort och där den kändes väldigt meningsfull, sa producenten Gunilla Silltröm vid invigningen.

-Går den att visa här? frågade vi oss när turnén var slut. Jo, det här är viktigt att visa i Sverige också, blev vårt svar.

När utställningen turnerade var tvätten som läggs in i tvättmaskinen som står i centrum av utställningshallen smutsig och kom ut vit. Här på Riksidrottsmuséet är tvätten vit och kommer ut färgglad. Det säger något om de skilda villkoren i de olika länderna.

Björn Eriksson, alldeles nyvald ordförande för Riksidrottsförbundet klippte bandet som sitt första officiella uppdrag på posten. Som landshövding har han dock gjort 4332 invigningar berättade han, så han har vanan inne. Björn Eriksson tog upp den forskning som finns om hur HBTQ-idrottare upplever att vara aktiva inom idrotten.

-Det kan vara ett fängelse men också en frizon. Och det är det vi vill att idrotten ska vara: en frizon för alla.

Med på invigningen som gäst fanns Jakob Jansson, ordförande för Eurogames Stockholm. Eurogames har anordnats runtom i Europa sedan 1992 och kommer nu till Stockholm 5-9 augusti.

-Det är ett av världens största evenemang med både ett sportsligt, ett kulturellt och ett politiskt program, 6000 aktiva kommer att komma till Stockholm.

Text: Anna Fredriksson

Bild: Rolf Jönsson

På bilden syns förutom Björn Eriksson som klipper bandet Lillemor Lindell, chef för Riksidrottmuséet och Niklas Bergqvist också Riksidrottsmuséet.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021