Minnet och elden – En politisk memoar med samtida synpunkter

 

RECENSION: Pierre Schori, Leopard Förlag En gedigen samtidshistoria, 690 sidor, skriven av en engagerad socialist och internationalist. Schori har mött världens ledare som verksam inom socialistinternationalen, som kabinettsekreterare inom UD, invandrar- och biståndsminister, EU-parlamentariker, FN-ambassadör, chef för FN-missionen i Elfenbenskusten m m.
Han har aktivt stött befrielserörelser i Afrika, Spanien, Portugal, Palestina och Östeuropa under Sovjettiden. Sina goda kontakter med Castro vårdar han, men utnyttjar dem också för att få dissidenter frigivna.
Några nedslag: Schori visar med många exempel hur USA alltid motarbetat befrielserörelserna. Och när Sverige stött dem under socialdemokratiskt styre har den borgerliga opinionen protesterat och ropat på ”kommunism”.
Schori är inte nådig mot Göran Persson som genom klumpigt hanterande hindrade Sverige från att fortsätta fredsansträngningar i Mellanöstern. Han är också kritisk både till alliansregeringen och de socialdemokrater som accepterat medverkan i det USA-ledda kriget i Afghanistan. För att inte tala om Säpo – som låter honom ta del av små bitar av hans egen dossier medan förre Säpochefen i DN-artiklar citerar ur rapporter – som Schori inte fått läsa. Det han fått se ger en bild av Säpo som småaktigt och reaktionärt – inte olikt Stasi.
Schori berättar inte kronologiskt utan temamässigt. Det medför upprepningar. Boken hade vunnit på en aktiv förlagsredaktör.

Jan Molin

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021