Nordens Ark och kampen för hotade djur

 

RECENSION: Med näbbar och klor – Nordens Ark och kampen för hotade djur av Lena M Lidén, Votum förlag. Här är hela historien bakom Nordens Ark, en alldeles speciell djurpark på vägen ut mot Kungshamn. Personligt, flyhänt, roligt och upplysande med fantastiska bilder – de flesta av Arkens egen fotograf Tom Svensson.
Vilka hugskott och idéer som ligger bakom detta imponerande och världsomspännande räddningsarbete för utrotningshotade djur. Och vilket ledarskap. Ingen man hade skrivit så här om sitt livsverk. Jag skrattar flera gånger.
Och gläds. För att parken finns för oss att ströva i med allt från snöleopard, amurtiger, pallaskatt och röd panda till grodor, storkar och skalbaggar. Som vi besökare kan vandra runt och beskåda, dem vi får syn på.
Numera finns också en ”bondgård” med hotade nordiska lantraser. Och i markerna runtomkring det gamla säteriet anläggs en ekopark för att återskapa ett Bohuslän så som det var på Margaretas Hwitfeldt tid. Hon som ägde Åby Säteri på 1600-talet – och flera andra stora gårdar, Bohusläns mäktigaste kvinna kallad. Jag tror Margareta hade gillat Lena.

Uppdaterat PS december 2014
Sommaren 2015 lämnar djurparken Nordens Arks mångårige chef Lena M Lindén över VD-skapet till Pernilla Thalin som under nio år ansvarat för Orsa Björnpark i Dalarna.
Redan nu i december har tre amurtigerungar, eller Sibirisk tiger, lämnat Nordens Ark. De hamnar på djurparker i resp. Tjeckien, Helsingfors och Magdiburg. De föddes våren 2013 och efter 20 månader är de nu redo att skiljas från sin tigermamma. Hon hittades f ö i det fria – i Sibirien, övergiven bara tre månader gammal. Hon tillför nytt blod i amurtigerprojektet i Ryska Fjärran Östern, det avelsprogram inom Världsnaturfonden, WWF, som Nordens Ark ingår i. Projektet har pågått 2011 – 2014 och gjort att antalet amurtigrar i området fördubblats. Finansieras av Svenska PostkodLotteriet, som just säkrat projektet i ytterligare tre år.

Maria Wallin

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021