Det var en gång en enhörning som kunde gå på regnbågar

 

En solig dag för snart ett år sedan tog jag Tunnelbanan till Husby för att bekanta mig med Berättarministeriet. Jag hade läst om och fascinerats av ministeriets idé och pedagogik och ville bli volontär.

Berättarministeriet är en skrivarverkstad för barn och unga, 8–18 år, i områden med hög arbetslöshet. Tillsvidare i Södertälje och Husby.

Precis som barnen fick jag starta i Alien Supermarket, en affär för utomjordingar, där man kan köpa bland annat Grön utan sol, Dragningskraft på burk, raketbränsle och jackor med sex ärmar. Men bara om man har rymdpengar.

Mitt åtagande är att vara medarbetare på redaktör Schwartz bokförlag. Hit kommer skolklasser från åk 2 – 5 för att under några timmar tillsammans skriva en berättelse. Inte vilken berättelse som helst, utan en berättelse som faller den bistra redaktör Schwartz i smaken. Spänning och fantasi är lösenorden. Inspirerade av utbudet i Alienbutiken kommer många berättelser att handla om utomjordingar och monster, men också om magiska träd, hemliga agenter och bergatroll. Och om prinsessor, grodor och kärlek.

Här görs också ordpyssel, serier och animerad film och här publicerar barn och ungdomar egna berättelser. Vad sägs om Handbok för utomjordingar eller Märkliga händelser, en antologi som skrivits av gymnasieungdomar i samarbete mellan ministeriet och Bonniers.

I Berättarministeriet flödar fantasi och kreativitet. Här stimuleras barns tankar och berättarglädje. Här kommer barn till tals och här finns vuxna som lyssnar.

Berättarministeriet behöver fler volontärer. Du som läser detta, titta på hemsidan www.berattarministeriet.se och anmäl dig till ett uppdrag som är både en roligt, stimulerande och viktigt.

Gun-Lis Angsell

Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

SOCIALPOLITIK NR 1 2018

Send this to a friend