Välja säte, och 12 andra sätt att förändra världen

[singlepic id=38 w=600 h=303]
Regi Frida Röhl, Regionteater Väst Uddevalla
Det börjar med Rosa Parks, som vägrar lämna sin plats i bussen till förmån för en vit man i Alabama 1955. Hon arresterades förstås, men det blev den tändande gnistan för den amerikanska medborgarrättsrärelsen, som växte sig stark under 60-talet.

I 12 ytterligare scener kring personer, situationer, tider då någon eller några tänkt självständigt och tagit ställning växer Välja säte – till en stimulerande, kaotisk, tokig, tänkvärd, kunnig och oerhört fartfylld resa genom upprorets möjligheter. Men utan revolutionsromantik. Röda armé-fraktionens avrättnings-ideologi presenteras med citat ur en svårsmält kamptext. Däremot kan en protestaktion vara att sluta köpa vatten på flaska… Snacka om spännvidd.
Pussy Riots? Yes alla känner till! Med Tänk i svart på ryggen vänder Jenny Nilsson sig om och har Frihet textat på den ena armen, Jämlikhet på magen och Systerskap på den andra armen. Raka tydliga bilder, i färg, form, utlevelse och inte minst en ljudbild med allt vad människa och dator kan vräka ut över sin publik.
Och fastän det går fort – i exemplet Jeanne d’Arc hinner vi reflektera över vilken bild vi egentligen får oss serverad genom århundradena. Det beror på vem som berättar och i vilket syfte.
Avsedd för högstadiet, men kan med behållning ses även av äldre. Alla hajar kanske inte allt, men har fått en hel del att fundera på. /MW

» SocialPolitik ute 8 mars
» Beställ SocialPolitik nr 1/2013!

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021