Unga utan anställning vår tids daglönare

skitliv_omslag1Jag läser boken Skitliv, en antologi skriven av unga människor som trots utbildning, vilja och ambitioner inte kommer in på arbetsmarknaden. Som försörjer sig på tillfälliga arbeten, inhopp och korttidskontrakt, som tillbringar en stor del av sin tid på arbetsförmedlingen, framför dataskärmen eller telefonen i väntan på jobb, som ligger sömnlösa av oro, som inte kan försörja sig och som ser sin ungdomstid komma och gå. Utan fast anställning går det inte att få ett hyreskontrakt eller ett bostadslån, inte att komma in i socialförsäkringssystemet. Inte att planera sin framtid, sin bostadsort eller sitt familjeliv. Hela livet blir provisoriskt, säger en av skribenterna.

Hur har det kunnat bli såhär? En medveten politik, eller en samhällsutveckling som ingen kan styra? Allt det som arbetarrörelsen kämpade för, åttatimmars arbetsdag, skyddsnät, försäkringar, pension, friskvård, god arbetsmiljö etc. har försvunnit, säger en av författarna. Det är arbetsgivarnas marknad. Som arbetstagare ska du vara flexibel, alltid beredd att ställa upp, aldrig klaga, inte ställa krav. Tacksamt ta emot den lön du får. Du ska kunna ställa upp och jobba när som helst med kort varsel. Behovsanställningar, kallas det. Och det handlar om företagets behov inte arbetstagarens. Ungdomar utan fast anknytning till arbetsmarknaden har blivit vår tids daglönare.

Egentligen tänkte jag att jag skulle finna något annat när jag öppnade boken Skitliv. Jag tänkte mig något om livet för de som lever ett ännu sämre och osäkrare liv än de som är bokens huvudpersoner, men inser när jag läst den att även här finns ett tröstlöst utanförskap.

Vad händer när en allt större grupp ungdomar inte kan försörja sig och inte upplever sig ha en plats i samhället? Det vet vi inte, men vi vet att unga människor med osäkra anställningsförhållanden har sämre fysisk och psykisk hälsa än de som har fast arbete.
Jag vill rekommendera boken till politiker och beslutsfattare, arbetsgivare och fackliga organisationer. Och inte minst till alla som ser ungdomsarbetslösheten endast som en siffra i statistiken.

Gun-Lis Angsell

Länk till bokförlaget Atlas
Länk till boken och Adlibris
redaktör Victor Bernhardtz
Atlas förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021