Myter om vinster i välfärden

Debatten om vinsterna hamnar vid sidan om vad det egentligen handlar om: Makten över den generella välfärden. Det skriver Anna Homgren i sin ledare på Arbetets Marknad.

Att det blivit så beror på två myter, menar hon och slår hål på:

Myt 1: ”Riskkapitalister”

… som i själva verket inte är några riskkapitalister. De riskerar ingenting, de är inga kapitalister, de har inte investerat. De får offentliga medel, utan att behöva satsa nämnvärda belopp. De tar över en verksamhet, lokaler, ibland personal.
Pengarna till verksamheten betalas av det allmänna. De får garanterade intäkter, t ex skolpeng, garanterad efterfrågan – elever, de behöver inte riskera något kapital. De tar ingen risk!
De spenderar så lite som möjligt av pengarna i verksamheten och stoppar det som blir över i egen ficka. På mer eller mindre lagliga vägar försöker de sedan undvika skatt på dessa s k vinster. Anna Holmgren jämför med vinsterna i den konkurrensutsatta industrin, där aktieägarna faktiskt investerat kapital.
Vinster måste alltid sättas i relation till insatt kapital. En vinst på över 100 procent är givetvis orimlig när det gäller offentliga medel, fastslår hon

Myt 2: Vinster behövs för att utveckla verksamheten

Utveckling, utbildning förbättrade lokaler och inköp av material och utrustningar är avdragsgilla kostnader. Vinster används inte till att utveckla verksamheten. De går bara till ägarna.

Om det privata kapitalet sörjer för människors behov leder det till en maktförskjutning mellan medborgare och kapitalägare, skriver Anna Holmgren. När arbetsgivaren betalar sjukvårdsförsäkring för de anställda, när den individuella placeringen av pensionssparandet leder till att en ökande andel av det gemensamma sparandet i samhället förvaltas och styrs av banker och fondbolag sker en förskjutning av makten mellan arbete och kapital.
Det är konsekvenserna av att privat kapital tar över en allt större del av den generella välfärden som vi borde debattera mera, anser Anna Holmgren i sin ledare på Arbetets Marknad.

Läs hela ledaren.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

4 Kommentarer

  1. Anders Tengberg den 11 okt 2012 kl 13:36

    Vill man ha en ojämlik välfärd eller en välfärd med stora kvallitetsskillnader så skall man absolut tillåta vinster i välfärden. Då kommer det att finnas både bra och dåliga alternativ att välja bland. Synd bara för den elev som valde fel och hamnade i en dålig skola och upptäcker det 2-3 terminer senare. Synd om gamla mormor som också valde fel och hamnade på ett sjukhem, med för liten personalstyrka kvällar och nätter.



  2. Maria Wallin den 17 jun 2012 kl 06:58

    Utgångspunkten till Åsa Mobergs krönika är Alec Carlbergs debattartikel i SocialPolitik nr 2/2012. Den finns nu på https://socialpolitik.com/sociala-foretag-ger-battre-omsorg/
    Det kanske inte gör det lättare att förstå Åsa Mobergs ståndpunkt. Hon har tycker jag missat just dessa Myter om vinster i välfärden som Anna Holmgren belyser i sin ledare som citeras ovan.
    Men Åsa Moberg missar också hela den öppenhet för granskning som faktiskt finns inom offentligt driven vård jämfört med privat. Det vet vi inom journalistiken, men grundlagen om insyn i offentlig verksamhet gäller alla, inte bara granskande reportrar.
    Socialstyrelsen har inte heller funnit någon bättre omsorg hos enskilda utförare som är vinstdrivande jämfört med dem som är icke-vinstdrivande. Den skillnad man fann var att både äldre och anhöriga trivdes bättre på mindre enheter än på större.
    http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2012/2012-5-30/Sidor/default.aspx
    Och då landar vi återigen i det faktum: Vinsten är bara vinst. Den går till ägarna. Somliga tycker att skattemedel ska gå till att driva offentlig skola, vård och omsorg. Andra tycker det är ok att de också berikar ägarna. Det kanske inte är konstigare än så? /Maria Wallin, redaktör SocialPolitik



  3. Anna Fredriksson den 16 jun 2012 kl 17:55

    Apropå det här med vinster så förstår jag inte riktigt Åsa Mobergs krönika i DN
    http://www.dn.se/nyheter/asa-moberg-vinsten-borde-inte-vara-en-ideologisk-fraga
    Kan någon hjälpa mig och förklara?



  4. Myter om vinster i välfärden den 14 jun 2012 kl 08:03

    […] Läs mera Dela detta inlägg: […]



Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021