Skolan möter inte elevernas behov

Nästan var femte skola anpassar inte undervisningen till elevernas förutsättningar. Det framgår av den årsrapport ”Olika elever – samma undervisning” som Skolinspektionen idag överlämnar till regeringen.

Förväntningarna på eleverna är ofta för låga, konstaterar Skolinspektionen. Många skolor nöjer sig med att vissa elever når godkänt.
Bland de vanligaste problemen finns bristande särskilt stöd och åtgärdsprogram. Inspektionens tillsyn under 2010 visade att nästan varannan grundskola inte upprättade åtgärdsprogram av ”tillräckligt kvalitet” för elever i behov av särskilt stöd. Många elever får inte heller specialpedagogiskt stöd, inte bara i grundskolan utan även förskola, särskola, gymnasieskola och specialskola.
Inspektionen konstaterar också att antalet anmälningar om brister i särskilt stöd har ökat kraftigt de senaste åren. Beslut som leder till kritik har också ökat kraftigt.
Cirka 1500 skolor granskas per år.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021