Regeringen har misslyckats

Hemlösheten i storstäderna är oförändrad, tak över huvudet garanteras inte för alla och vräkningar av barn sker fortfarande. Stödinsatser för människor som lever i hemlöshet är ofta illa samordnade och sker sällan utifrån individuella behov.

Det skriver Stockholms stadsmission i en ny rapport ”Hemlös 2010″ som granskar det offentliga Sveriges insatser mot hemlöshet under det senaste decenniet, med tonvikt på regeringens nationella strategi mot hemlöshet som löpt 2007-2009. Rapporten är framtagen i samarbete med professor Hans Swärd vid Lunds Universitet.

– Svenska politiker har under flera decennier sett hur hemlösheten ökat, men inte gjort något verkligt åt det. Den senaste nationella satsningen är alltför begränsad och hittills alltför ofokuserad. Om regeringen har en allvarlig vilja att bryta hemlösheten är det dags att lägga om kurs, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

Någon nationell mätning har inte gjorts sedan 2005, då 17 783 personer beräknades leva i hemlöshet. Aktuella mätningar i Stockholm, Göteborg och Malmö tyder dock på att inget trendbrott skett sedan dess. Hemlösheten verkar snarare vara etablerad på en hög nivå. Många av de som drabbas lever också med andra sociala problem, som missbruk eller psykisk sjukdom.

Bland målen i regeringens strategi för 2007-2009 ingick att alla ska ha möjlighet till tak över huvudet och inga barn ska vräkas. Tak över huvudet garanteras dock bara i vissa kommuner, och människor kan avvisas från ett boende om de till exempel får återfall i missbruk. Under de två år som statistik samlats in, 2008 och 2009, vräktes över 1 300 barn.

– Politiken mot hemlöshet i dag prioriterar kortsiktiga lösningar, som plats på härbärgen och andra akutboenden. Det är dock inte en värdig lösning på problemet att människor utan hem kväll efter kväll ska tvingas köa för en plats på ett härbärge. Politiken bör istället utgå från att alla människors rätt till ett permanent eget hem på den ordinarie bostadsmarknaden. De initiativ inom ramen för modellen Bostad Först som sker på försök i bland annat Stockholm är positiva steg i denna riktning, säger Marika Markovits.

Stockholms Stadsmission föreslår i rapporten åtgärder för att bryta hemlösheten i Sverige, däribland att bostadsbolagens möjlighet till urval bland nya hyresgäster begränsas, att människor i hemlöshet får har rätt till personligt ombud, att garanti till akutbehandling av missbruk införs och att lagskyddet mot vräkning av barn skärps.

Rapporten finns tillgänglig på www.stadsmissionen.se

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021