Vaccin även till papperslösa!

– När Sverige nu står inför den största massvaccineringen genom tiderna skulle det vara ett sätt att visa medmänsklighet och även bidra till att smittspridningen hejdas, säger Anna-Karin Eklund, ordförande i Vårdförbundet. Ju fler människor som vaccinerar sig, desto bättre ur folkhälsosynpunkt.

En undersökning gjord av Läkare i Världen visar att situationen för de papperslösa i Sverige är sämst i Europa.

– Det är bedrövligt att Sverige inte klarar av att bemöta papperslösa. Alla människor borde ha rätt till en god vård, säger Anna-Karin Eklund, f Att det på politisk väg skapas en subkultur där barn och vuxna lever under oorganiserade och oroliga förhållanden är inte värdigt ett land som Sverige.

Papperslösa och gömda flyktingar i Sverige har endast möjlighet att få vård i akuta situationer. De måste dessutom betala kostnaderna för vården, som kan uppgå till många tusen kronor, ur egen ficka. Något som i praktiken gör det omöjligt för många att söka vård. I Sverige finns tiotusentals papperslösa varav många arbetar och betalar skatt. En papperslös kan idag få skattsedel och betala skatt i Sverige men samtidigt tvingas betala hela kostnaden för den vård hon/han behöver.

– Medlemmarna i Vårdförbundet agerar utifrån FN-konventionen och våra egna yrkesetiska koder. Att tvinga dem att bryta mot lagen är att utsätta en hel yrkeskår för en väldigt otrygg arbetssituation. Vi kommer alltid utifrån vår kunskap att utföra den vård som människor är i behov av. Varför ska anställda inom vården behöva gå till civil olydnad för att ge behövande den vård de är i behov av? frågar Anna-Karin Eklund.

Kontakt: Anna Kelfve, pressekreterare, 070-310 30 09, [email protected]

Vårdförbundet är ett partipolitiskt obundet yrkesförbund.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021